Poniżej znajdziesz sposób przygotowania chleba w piekarniku
ok. 4h i 30 min
chleby o wadze ok. 600 g
POTRZEBUJESZ
KROK 1
Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 550 ml wody (50⁰C). Wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
KROK 2
Dodaj 100 g mąki pszennej, 12 g drożdży rozpuszczonych w 50 ml wody lub 6 g drożdży suchych. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybszych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.
KROK 3
Wyjmij ciasto, podziel, uformuj i włóż do foremek. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości).
KROK 4
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół ) lub (180-200⁰C z termoobiegiem
) na środkowy poziom i piecz przez 50-60 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.
KROK 5
Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Żródło błonnika
Prosty do wykonania
Długo zachowuje świeżość
Chrupiąca skórka
Struktura gwarantuje podzielność chleba