Chleb żytni razowy

Domowa Piekarnia

Chleb żytni razowy


Mieszanka do wypieku chleba żytniego

Poniżej znajdziesz sposób przygotowania chleba w piekarniku

 

czas przygotowania ok. 4h i 30 min

chleby o wadze ok. 600 g

Przepisy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W PIEKARNIKU

POTRZEBUJESZ

  • mieszanka do wypieku chleba   500 g
  • mąka pszenna   100 g
  • woda   600 ml
  • suche drożdże   6 g lub świeże   12 g
  • olej do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • naczynie z wodą, które wstawisz do piekarnika
  • formę do wypieku chleba

KROK 1

Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 550 ml wody (50⁰C). Wymieszaj i odstaw na 2 godziny.

KROK 2

Dodaj 100 g mąki pszennej, 12 g drożdży rozpuszczonych w 50 ml wody lub 6 g drożdży suchych. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybszych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.

KROK 3

Wyjmij ciasto, podziel, uformuj i włóż do foremek. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości).

KROK 4 

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół  ) lub (180-200⁰C z termoobiegiem ) na środkowy poziom i piecz przez 50-60 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.

KROK 5

Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.

Zalety produktu

Żródło błonnika

Żródło błonnika

Prosty do wykonania

Prosty do wykonania

Długo zachowuje świeżość

Długo zachowuje świeżość

Chrupiąca skórka

Chrupiąca skórka

Struktura gwarantuje podzielność chleba

Struktura gwarantuje podzielność chleba

Dostępność
Warianty opakowań

two1-packages
palette-packages