Poniżej znajdziesz sposób przygotowania chleba w piekarniku i automacie
ok.130 min
chleby o wadze ok. 410 g
POTRZEBUJESZ
KROK 1
Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 350 ml wody (temperatura pokojowa). Dodaj 6 g suchych lub 15 g świeżych drożdży.
KROK 2
Wszystkie surowce wyrabiaj na wolnych obrotach przy użyciu mieszadła typu hak do połączenia wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.
KROK 3
Po 20 minutach ciasto uformuj w podłużny wałek, podziel na dwie porcje, włóż do form wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 50 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Przed włożeniem do pieca możesz naciąć wierzch ciasta nożem, aby zapobiec niekontrolowanemu pęknięciu. Ciasto możesz też skropić zimną wodą, aby skórka była bardziej chrupiąca.
KROK 4
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół ) lub (180-200⁰C z termoobiegiem
) i piecz przez 40-50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.
KROK 5
Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Dostosuj gramaturę ciasta do swojego urządzenia (750g, 1000g, 1500g)
GRAMATURA – 750 G
Do formy automatu:
1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.
2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.
GRAMATURA- 1000 G
Do formy automatu:
1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.
2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.
GRAMATURA- 1500 G
Do formy automatu:
1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.
2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Prosty do wykonania
Długo zachowuje świeżość
Chrupiąca skórka
Powtarzalny
Struktura gwarantuje podzielność chleba