Chleb tostowy

Domowa Piekarnia

Chleb tostowy


Mieszanka do wypieku chleba pszennego

Poniżej znajdziesz sposób przygotowania chleba w piekarniku i automacie

 

czas przygotowania ok.110 min

chleby o wadze ok. 400 g

Przepisy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W PIEKARNIKU

POTRZEBUJESZ

  • mieszanka do wypieku chleba   500 g
  • woda   270 ml
  • miękka margaryna   25 g
  • suche drożdże   5 g lub świeże   12 g
  • olej do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • naczynie z wodą, które wstawisz do piekarnika
  • formę do wypieku chleba

KROK 1

Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 270 ml wody (temperatura pokojowa) i dodaj 25 g miękkiej margaryny. Dodaj 5 g suchych lub 12 g świeżych drożdży.

KROK 2

Wszystkie surowce wyrabiaj na wolnych obrotach przy użyciu mieszadła typu hak do połączenia wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.

KROK 3

Po 20 minutach ciasto uformuj w podłużny wałek, podziel na dwie porcje, włóż do form wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 50 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Przed włożeniem do pieca możesz naciąć wierzch ciasta nożem, aby zapobiec niekontrolowanemu pęknięciu. Ciasto możesz też skropić zimną wodą, aby skórka była bardziej chrupiąca.

KROK 4 

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół  ) lub (180-200⁰C z termoobiegiem ) i piecz przez 25-35 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.

KROK 5

Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W AUTOMACIE

Dostosuj gramaturę ciasta do swojego urządzenia (750g, 1000g, 1500g)

GRAMATURA – 750 G

Do formy automatu:

  • wlej 255 ml wody (temperatura pokojowa)
  • wsyp 470 g mieszanki 
  • dodaj 25 g miękkiej margaryny
  • dodaj 5 g suchych lub 10 g świeżych drożdży.

1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.

2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.

 

GRAMATURA- 1000 G

Do formy automatu:

  • wlej 340 ml wody (temperatura pokojowa)
  • wsyp 627 g mieszanki
  • dodaj 33 g miękkiej margaryny
  • dodaj 6 g suchych lub 12 g świeżych drożdży

1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.

2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.

GRAMATURA- 1500 G

Do formy automatu:

  • wlej 510 ml wody (temperatura pokojowa)
  • wsyp 940 g mieszanki
  • dodaj 50 g miękkiej margaryny
  • dodaj 8 g suchych lub 16 g świeżych drożdży

1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.

2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.

Zalety produktu

Prosty do wykonania

Prosty do wykonania

Długo zachowuje świeżość

Długo zachowuje świeżość

Chrupiąca skórka

Chrupiąca skórka

Powtarzalny

Powtarzalny

Struktura gwarantuje podzielność chleba

Struktura gwarantuje podzielność chleba

Dostępność
Warianty opakowań

two1-packages
palette-packages