Chleb 3 Błonniki

Domowa Piekarnia

Chleb 3 Błonniki


Mieszanka do wypieku chleba pszenno-żytniego

Poniżej znajdziesz sposób przygotowania chleba w piekarniku i automacie

 

czas przygotowania ok.130 min

chleby o wadze ok. 400 g

Przepisy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W PIEKARNIKU

POTRZEBUJESZ

  • mieszanka do wypieku chleba   500 g
  • woda   325 ml
  • suche drożdże   6 g lub świeże   15 g
  • olej do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • naczynie z wodą, które wstawisz do piekarnika
  • formę do wypieku chleba

KROK 1

Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 325 ml wody (temperatura pokojowa). Dodaj 6 g suchych lub 15 g świeżych drożdży.

KROK 2

Wszystkie surowce wyrabiaj na wolnych obrotach przy użyciu mieszadła typu hak do połączenia wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.

KROK 3

Po 20 minutach ciasto uformuj w podłużny wałek, podziel na dwie porcje, włóż do form wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 50 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Przed włożeniem do pieca możesz naciąć wierzch ciasta nożem, aby zapobiec niekontrolowanemu pęknięciu. Ciasto możesz też skropić zimną wodą, aby skórka była bardziej chrupiąca.

KROK 4 

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół  ) lub (180-200⁰C z termoobiegiem ) i piecz przez 40-50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.

KROK 5

Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W AUTOMACIE

Dostosuj gramaturę ciasta do swojego urządzenia (750g, 1000g, 1500g)

GRAMATURA – 750 G

Do formy automatu:

  • wlej 270 ml wody (temperatura pokojowa)
  • wsyp 480 g mieszanki 
  • dodaj 5 g suchych lub 12 g świeżych drożdży.

1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.

2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.

 

GRAMATURA- 1000 G

Do formy automatu:

  • wlej 360 ml wody (temperatura pokojowa)
  • wsyp 640 g mieszanki
  • dodaj 6 g suchych lub 14 g świeżych drożdży

1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.

2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.

 

GRAMATURA- 1500 G

Do formy automatu:

  • wlej 540 ml wody (temperatura pokojowa)
  • wsyp 960 g mieszanki
  • dodaj 8 g suchych lub 20 g świeżych drożdży

1. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.

2. Po wypieku wyjmij chleb z automatu, pozostaw na kratce do wystygnięcia.

Zalety produktu

Żródło błonnika

Żródło błonnika

Prosty do wykonania

Prosty do wykonania

Długo zachowuje świeżość

Długo zachowuje świeżość

Chrupiąca skórka

Chrupiąca skórka

Struktura gwarantuje podzielność chleba

Struktura gwarantuje podzielność chleba

Dostępność
Warianty opakowań

two1-packages
palette-packages