50% mieszanka do wypieku bogatego w błonnik chleba razowego. Oprócz walorów odżywczych pieczywo wyprodukowane z naszej mieszanki jest łatwe i powtarzalne w wykonaniu. Dzięki procesowi zaparzenia i dużej wodochłonności zapewnia również długotrwałą świeżość wyrobu gotowego, pieczywo nie kruszy się. Dodatek słonecznika nadaje ciekawy i oryginalny smak.
Prostota produkcji i powtarzalność
Struktura gwarantująca podzielność chleba
Składniki |
kg |
mieszanka RAZOWY ZE SŁONECZNIKIEM |
5 |
mąka żytnia typ 720 lub 2000 |
1,5 |
mąka pszenna typ 750 |
3,5 |
drożdże |
0,3 |
woda |
7,5 |
TOTAL |
16,3 |
Sposób wytwarzania |
|
Zaparzanie |
|
mieszanka RAZOWY ZE SŁONECZNIKIEM |
|
woda o temp. 50°C |
|
wymieszać, odstawić na 2 godz. |
|
dodać mąkę i drożdże |
|
miesienie wolne |
5’ |
miesienie szybkie |
3’ |
odpoczynek |
15’ |
dzielenie na kęsy |
650g |
formowanie |
|
główna fermentacja |
50' - 55' |
wypiek piec wsadowy |
220 - 210°C / 50 - 60’ |