50% mieszanka służąca do produkcji chleba i bułek orkiszowych. Orkisz to pradawna odmiana pszenicy tzw. jęczmień dwurzędowy, który zawiera wiele witamin i minerałów. Chleb produkowany z dodatkiem pszenicy orkisz wykazuje się charakterystycznym „chlebowym” zapachem, dużą objętością oraz pozostaje świeży i miękki przez długi czas.
Prostota produkcji
i powtarzalność
Atrakcyjny wygląd
Aplikacja: chleb i bułki
Składniki |
kg |
mąka pszenna typ 750 |
4 |
mąka żytnia |
1 |
mieszanka ORKISZOWY |
5 |
drożdże |
0,4 |
woda |
5,75 |
TOTAL |
16,15 |
Sposób wytwarzania |
|
miesienie wolne |
7’ |
miesienie szybkie |
3’ |
temp. ciasta |
25 - 26°C |
odpoczynek |
15’ |
dzielenie |
|
formowanie kęsów |
|
główna fermentacja |
40’ |
parametry gł. fermentacji |
35°C / 80% |
czas wypieku |
45'-55’ |
temp. wypieku z zaparowaniem |
220 - 210°C |